Fogtömés a fogászaton
2020. június 10. írta: Fogdoktor

Fogtömés a fogászaton

A fogtömés készítési módja

fogászat fogtömésA fogtömés első lépése a fogorvosnál a minta elkészítése. A budapesti fogászaton, ha jól izoláltuk olajjal a csapot, s elég hosszú csapot vettünk, amelynek vége a Kerrből kiáll, előbb e csapot kell eltávolítanunk, utána a gyűrűs lenyomatot. Szájon kívül a lenyomat két része összeilleszthető.

Lenyomatok készítése Budapesten

A fogorvosnál a budapesti szakembernél, kétrészes lenyomatot veszünk a IV. osztályú üregről. Fémlemezből (0,5 mm vastag) magunk hajlítjuk a kétrészes, összetett kanalat. Az első lenyomatot az orális oldal felől vesszük derékszögben meghajlított kanállal, melynek hosszú nyele a fogközben átnyúlik a szájpitvarba. Keskeny orális szárnya fedi a lemintázandó fog palatinalis felszínét.

A fogorvosnál előbb ezt a kanalat töltjük meg Kerr-rel, s a szájüreg felől a fogra nyomjuk a fogászati szerszámmal. Ellenőriznünk kell, hogy pontosan fekszik-e a kanálnak a szájpitvarba átnyúló nyele az approximalis oldalon a gingivalis fal mentén a fog nyakán. A lenyomat csak akkor jó, ha ezt így találjuk.

Ha nem, újból meg kell melegíteni a Kerr-masszát, és a lenyomatot újból kell venni. Ha a lenyomat jónak ígérkezik, azaz a kanál nyele pontosan fekszik az approximalis térben a fog nyakán, a Kerr-masszából levágjuk azt a fölösleget, amely a IV. osztályú üreg hiányzó vestibularis falának megfelelően a száj- pitvarba préselődött, s túljutott a fog megmaradt természetes vestibularis felszínén. E célra éles kést kell használnunk.

A fogtömés további menete

Ezt követően vízzel lehűtjük a lenyomatot a fogászaton, és orális irányba kivesszük az üregből, ill. elvesszük a fogról, s ellenőrizzük, élesen reprodukálódott-e rajta a fecskefark-retentio minden részlete, az approximalis üregrész gingivalis fala, axiopulpo-gingivalis éle, a vestibularis és az axiopulpalis fal között képzett él, látszik-e rajta az üreg gingivalis falának lenyomata mellett a fog nyakának természetes felszíne.

Ha mindezek a részletek élesen láthatók, akkor jó a lenyomat, ha azonban bármelyik részlet is elmosódott, a lenyomatvételt meg kell ismételni. Ha viszont jó a lenyomat, ismét az üregbe helyezzük, és a Kerr-massza vestibularis felszínét vékony olaj- réteggel vonjuk be. Ezt követően a szájpitvar felől veszünk (kulcs) lenyomatot a fog Kerr-masszával kiegészített vestibularis felszínéről. Evégből a második kanalat töltjük meg Kerrel. A második kanál nyelét úgy kell alakítanunk, hogy az első kanál nyelére csak egy bizonyos helyzetbe lehessen tolni, a két kanál nyele adja a két részlenyomat összeillesztését lehetővé tevő kulcsot.

A foglenyomat anyagának elkészítése

A Kerr-masszát megpuhítjuk, s a második kanalat a fogba már visszahelyezett első kanál nyelén vezetjük a vestibulumból annyira, amennyire e nyél engedi. Ha jól alakítottuk ki a két nyélből a „kulcsot”, a második kanál vestibularis nyelve (amely a fog vestibularis felszínére nyomja a Kerr-masszát) a fog felszínétől mintegy 1,5—2,5 mm-re áll el. így a most már Kerrel megtöltött kanállal lenyomatot veszünk. Miután a második kanál a helyén van, a masszát lehűtjük. Előbb a második, majd az első kanalat távolítjuk el, az előbbit a vestibulum, az utóbbit a cavum oris proprium felé. A szájon kívül a két lenyomatrészt a kanalak nyele mentén — ahogy a kulcs engedi — összeállítjuk, ha jó a kulcs, a két kanáirész a szájon kívül ugyanúgy fekszik, mint a szájban feküdt.

Jó minőségű fogtömés a fogászaton Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogorvos-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7315751504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása