Fogorvosi gépek
2019. október 08. írta: Fogdoktor

Fogorvosi gépek

A modern fogászat szerszámai - fúrók

fogorvos furo gepAz üregek előkészítésére a fogászatban a leggyakrabban fúrókat használunk. A fogorvosi fúró működésében is, szerkezetében is az iparban használt maróval azonos, de helytelen megnevezése a nemzetközi irodalomban is általánosan elfogadott. A fogorvosi fúró működő részén a forgástengelytől azonos távolságra 6-8 élt látunk, az acélfúrók élének szöge mintegy 45-50°. Minél nagyobb a fúró feje, annál több az éle, minél kisebb, annál kevesebb. A fúrót úgy készítik, hogy akkor vág, ill. mar, ha az óramutató járásával megegyező irányban forog.

A műszer anyaga

A fogászati fúrók anyagáról. A fúrót a jelenben krómot és nikkelt tartalmazó wolfram-acélból gyártják automata gépsorokon. A fúrót anyaga és éleinek kiképzése a dentin megmunkálására teszi alkalmassá, ép fog zománcban az él gyorsan elkopik, a fúró hatástalanná válik. Nagyobb nyomással valamelyest még forgácsol, de közben lényegesen több hő fejlődik, amit a beteg fájdalomként apper-cipiál. A caries által szerkezetében már megbontott zománcot jól forgácsolja a legtöbb fúró, különösen, ha éle párhuzamos a prizmák eredeti irányával, ilyenkor ui. a fúró éle csak a lazán összekötött prizmát ragadja ki környezetéből, de nem kell a prizmát felapróznia.

A fogorvosoknál az utóbbi évtizedek során különleges kemény fémek felhasználásával lényegesen megjavították a fúrók minőségét és hatékonyságát. Ilyen pl. a wolfram és a szén vegyületéből képzett wolfram-karbid fúró (Widia-fúró, tungsten-karbid fúró stb.). Szerkezetük eltér a régebben használatos fúrókétól, az élek nem 45—50, hanem csaknem 90°-osak (egyébként csak a fúrófej készül a meglehetősen drága kemény fémből!), nem vágnak, inkább kaparnak. Hatásosan csak nagy fordulatszámmal működnek a fogászaton.

Fogászati fúró fertőtlenítése

A kemény fém egyébként rideg, könnyen törik, rosszul tűri a nyomást, különösen a torzióval kombinált nyomást. A nagy fordulatszám csökkenti a fúró törésének a veszélyét is, mert ilyenkor kisebb nyomás mellett alkalmazzuk. A Widia-fúró vörös izzáskor sem lágyul meg, jól sterilezhető hőlég-sterilizátorban, viszont lúgos dezinficiensek, jód és egyéb vegyi anyagok gyorsan megtámadják. Ezért — ellentétben az acélfúróval, amely a főzést nem tűri, viszont vegyileg jól sterilezhető — a wolfram-karbid fúrót nem szabad vegyileg fertőtleníteni vagy csírátlanítani. A gyorsan forgó kemény fúró egyébként mind az ép zománc, mind a dentin megmunkálására egyaránt alkalmas, kis nyomással is hatásosan működik.

Minél gyorsabban forog a fúró, annál fontosabb, hogy jól üljön, oldalirányú kilengése ne legyen. E célt szolgálja az ún. imperator-rendszer, amely csapágyazott fúrókat, gyémántcsiszolókat gyárt, ezek — minthogy csapágyazottan a szokványos méretű szerszámoknál vastagabbak — csak különleges, ún. impera- tor-kézidarab használhatók, mégpedig mintegy 30 000 fordulatszámig. Az imperator-csapágyakat állandóan kenni kell, e célra magas nyomású zsírozó készülék kapható.

Egyéb fogorvosi verendezések

Turbinás gépben a fogorvosnál csak kemény fémből készült fúró használható, mert az ultragyors forgást csak ezek, ill. a gyémántok bírják el. A turbinás kézidarabba 1,6 mm vastag, sima, bevágás nélküli szárú műszereket fogunk, amelyeket a gyárak FG-vel jelölnek (friction grip). A fúrót ti. nem a szár vájulatába illő lemezke, hanem a súrlódás tartja a helyén. Az EG-fúró teljes hossza 19 mm, működő részének átmérője 2 mm-nél kisebb. Használatba vételkor a fúrót (gyémántot) be kell tolni a turbina tengelyében elhelyezkedő szorítóhüvelybe, betolásához és kivevéséhez nyomó-toló műszer kell a fogászatra.

A fúrók alakja. Acélfúrók készülnek egyrészt egyenes-, másrészt könyökdarabba. Az egyenesdarabba illő fúró teljes hossza 45 mm, szárának átmérője 2,34 mm. A könyökdarabba 22 mm hosszú, ugyanilyen vastag fúró illik, amelynek végén 2,5 mm hosszúságban kb. harmadvastagságnyi laposra köszörült rész található. Ennek közepe táján, a köszörületlen részen sekély derékszögű bevágás látható, melybe a könyökdarab rögzítő acéllemezkéje illik.

Fogorvosi gépek a fogászaton is. Néhány további érdekes és izgalmas olvasnivaló: Budapest fog klinika, fogászat a 13. kerületben, fogorvos ára, gépek a fogászaton, kezelés olcsón.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogorvos-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3815265274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása