Modern fogászati gépek
2019. szeptember 27. írta: Fogdoktor

Modern fogászati gépek

A budapesti fogorvosi műszerek

modern fogasz furo gepA modern fogászati gépek esetében a rosszabb erőátvitel, a gyorsabb elhasználódás folytán csak ott használjuk a könyökdarabot, ahol elkerülhetetlen a fogorvosnál. Előnye az egyenesdarabbal szemben, hogy a könyökdarabba fogott fúróval stb. a szájüreg bármely helyéhez, bármely fogának mindegyik felszínéhez hozzá lehet férni. így azután könyökdarabot használhatunk előnyösen oly forgóműszer mozgatására, mellyel nem kell, ill. nem szabad erőt kifejtenünk (pl. Lentulo-féle gyökértömő).

A modern fogász a hozzáférhetőséget nem javítja, ha a könyökdarab feje tetszőlegesen állítható, az állítható fejű könyökdarab éppen ezért csak fölöslegesen drágítja ezt a műszert a modern fogorvos. Előnyös lehet viszont a szokásosnál kisebb fejű könyökdarab használata (miniatűrfej), amelybe a szokásosnál rövidebb fúrókat is rögzíthetünk.

A gépek kezelése a fogorvosnál

Az egyenes- és a könyökdarab állandó ápolást igényel, legalább egyszer hetenként szét kell szedni, ekkor az egyes alkatrészeket gondosan meg kell tisztítani és meg kell olajozni, ezt a fogászati rendelőben végezzük. A kézidarabok sterilezésének problémája mindmáig megoldatlan, nem főzhetők, vízben, valamint formalingőzben hamar tönkremennek.

A fogorvos legjobb módszere: kifőzésük olajban, a kifőzés után centrifugálással ki kell hajtani a bennrekedt olajfölösleget, különben munka közben folyik ki és piszkok Víztől, nyáltól óvni kell őket, a behatoló nedvesség rozsdásodást okoz a finom szerkezetben és hamar tönkreteszi. A tisztán tartást és a sterilitást szolgálják az olyan kézidarabok, amelyeknek cserélhető védőburkuk van. Használat után a kézidarab felszínét alkohollal ajánlatos lemosni, hetenként egyszer benzinbe vagy triklóretilénbe mártva néhány percig kell járatni, majd a mosószer elpárologtatása után alaposan megolajozni.

Régebbi műszerek tisztítása

A régi rendszerű csúszócsapágyas kézidarabok a fogorvosnál a leggondosabb ápolás, olajozás mellett is csak percenként 10 000 fordulatig használhatók. Az újabban gyártották fordulatszáma percenként 20 000-ig fokozható. A golyóscsapágyazású fogászati kézidarabokkal percenként 40 000 fordulatot is elérhetünk anélkül, hogy károsodnának. Olajozásukra csak az e célra szolgáló szilikonolaj alkalmas. Az új kézidarabot használatba vétel előtt a gyár előírása szerint olajozni kell.

Egy-egy munkahelyre mintegy 4—5 egyenes- és könyökdarabot kell biztosítani a munka folytonosságának érdekében.

Egyéb fogászati fúrógépek

A turbinás fogászati fúrógép. Az 5 —6 mm átmérőjű turbina lapátkerekét magában a kézidarab fejében helyezik el. E célra a könyökdarab bizonyult alkalmasabbnak, mert mindenhová hozzáférünk vele. A turbinát kompresszorral befújt levegő működteti. A lapátkerék tengelyének olyan centrikus furata van, melybe fémből, esetleg műanyagból készült fúrótartó hüvelyt rögzítenek

Ebben helyezhető el a szárán 1,6 mm átmérőjű Widia- vagy gyémántfúró, melyet csak a szorítóhüvely súrlódása rögzít, erre utal FG („friction grip”) jelölésük. Turbinában 2 mm-nél nagyobb átmérőjű forgácsoló eszköz nem alkalmazható, mert a nagyobb terhelés miatt a turbina fordulatszáma annyira csökkenne, hogy elvesztené az ultragyorsan forgó szerszám előnyeit.

A forgácsoló szerszámot mindig a készülékhez mellékelt betolóval kell helyére vinnünk, ugyanígy ennek cseréjét, kivételét is, mert így kíméljük a leszabályozható.

Fogász gépek Budapesten. Izgalmas és érdekes témák további olvasásra: Budapest fogorvos, fogászat a 13. kerületben, fogorvos ára, fogászati kezelés, fogászati gépek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogorvos-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8015263164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása