A biztonságos fogászat
2019. november 27. írta: Fogdoktor

A biztonságos fogászat

A szájsebészeti garancia

garancialis fogaszati kezelesA fogorvos a fogászaton a műtéti terület tamponálására 0,6—1,0 cm átmérőjű, kb. 3—4 cm hosszú, vattából, ül. fagyapotból (papírvattából) gyárilag készült, de házilag is készíthető hengerkéket használunk, amelyeket felső fog izolálásakor az áthajlási redőben, alsó fog izolálásakor egyrészt a kérdéses fog mellett a vestibulumban és a cavum oris propriumban, másrészt a parotis-nyál távoltartására az azonos oldali felső áthajlási redőben helyezünk el.

A tekercs a felső áthajlási redőben általában jól tart, az orca, ill. az ajak izomzatának tónusa jól rögzíti a maxilla facies vestibularisán még a crista zygomatico-alveolaris területén is. Nehézségbe csak a felső középvonal táján ütközünk: a mélyen tapadó frenulum labii superiorist úgy kerülhetjük ki, hogy mindkét oldalára rövidebb hengerkét
(a felébe vágott gyárilag előállított hengerke egy-egy felét) helyezünk.

Egyes garanciális esetek

Lényegesen rosszabbul tart a vattatekercs az alsó szájpitvarban a fogorvos a garanciális fogászati vizsgálat során, de többnyire ki elégítő még ennek a tartása is. A tulajdonképpeni szájüregben elhelyezett vattatekercs tartása attól függ, hogy a beteg nyelve alá veszi-e (könnyen elérhetjük, hogy a nyelv alá kerüljön: a beteggel „1” hangot mondatunk, s eközben felemelt nyelve alá dugjuk), s hogy mennyire mozgatja nyelvét s ezzel szinkron szájfenéki izomzatát. Hogy a tekercsnek az orvos munkáját zavaró mozgását minimalizáljuk, különböző segédeszközöket használunk rögzítésére. Ilyen a Bányai-féle mű szer, valamint az Eggler-féle automaton a fogászaton.

Szakorvosi szerszámok

A Bányai-féle vattatekercstartót a beteg tartja a kezében a fogorvos. Két konkáv, kb. 0,5 cm széles és 3 cm hosszú, nyeles lapból áll. A két külön futó nyél gör bült, görbülete magasabban áll mintegy 1,5 cm-rel a két említett konkáv lapnál. A két nyél a lefelé hajló részen egyesül, majd ismét szétválva lyukat alkot, ahová a beteg a készüléket tartó ujját akasztja be. A betegnek a Bányai-műszert, amely nek egyik lapja a száj pitvarban, másik lapja a száj üregben fekszik s konkavitásával a vattatekercset fedi, nyelénél fogva a szájfenék irányába kell húznia.

A biztonságos fogászat Budapesten. A legtöbb témát érdemes lehet átolvasni: Budapest 13. kerület, fogászati kezelés, fogorvos klinika, garancia a fogászati kezelés során.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogorvos-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4815342838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása