Fogtömés elavult anyagokkal
2020. április 02. írta: Fogdoktor

Fogtömés elavult anyagokkal

Szilikátcementes tömés a fogorvosnál

fogtomes tipusok fogorvos budapestA budapesti fogorvosnál manapság a legmodernebb anyagokat és technikákat alkalmazzák a fogtömések kivitelezése során, azonban érdemes megismerkedni a régebbi fogászati megoldásokkal is. Az esztétikai fogászatokon jelentős mértékben megnőtt azoknak a száma, akik régebbi fogtöméseiket szeretnék újabb, esztétikusabb pótlásokra cserélni.

A szilikát fogtömés

A fogászaton a szilikátcement stabilizációja lényegesen tovább tart, mint a megkeményedési (kötési) idő. Hogy a stabilizációs folyamat is a nyáltól védetten játszódjék le a budapesti fogorvosnál, a kész tömés felszínét vagy a cementet gyártó cég által forgalomba hozott (s a szilikátcementhez mellékelt) lakkal, vagy ennek híján paraffinum solidummal, esetleg egyáltalán nem, vagy csak kevéssé színezett viasszal kell fedni.

A paraffint is, a viaszt is késhegyen lángban megolvasztjuk, s olvadt állapotban futtatjuk szét a tömés felszínén, ahol igen gyorsan megdermed. A lakkot vatta- gombóckával visszük az elkészült tömés felszínére.

A fogtömés lépései:

  • előzetes állapotfelmérés és orvosi vizsgálat
  • üregképzés, fogfúrás
  • a fogorvos által ajánlott anyagok kiválasztása
  • fogtömés
  • egyengetés és csiszolás.

Az fogfúrás és üregkezelés

A fogászaton az V. osztályú üregben csíkkal csak akkor tudjuk a szilikátcementet kondenzálni, ha annak két végét a fog mesialis és distalis oldalán a cavum oris propriumba vezetjük, s ott húzzuk meg. Ennek során ügyelnünk kell arra, hogy ne sértsük meg a papilla interdentalist: e veszély akkor fokozott, ha az íny a vestibularis felszínről már valamelyest visszahúzódott, s e visszahúzódást nem követte egyenletesen a papilla involutiója is a fogorvos.

A szilikát tömés tökéletesítése és polírozása

A fogorvos abban az esetben, ha az esetleges szilikáttöbbletet a teljes megkeményedés előtt eltávolítjuk, amint már leírtuk, s ezt követően a celluloid csíkkal addig kondenzáljuk a tömést, míg a cement meg nem keményedett, utólagos kidolgozása - finírozása és polírozása - fölöslegessé vált. Ez esetben a legkielégítőbb a kész tömés transzparenciája és esztétikai hatása. Ezért erre kell törekednünk.

Ha azonban a legalább 24 óra múltán végzett ellenőrzéskor mégis azt találnék, hogy a tömés valahol túlér az üreg szélén, vagy esetleg zavarja a záródást, a többletet finom olajozott szerelt kővel elvesszük, s a tömés felszínét finom rotáló olajozott korongokkal igyekszünk újra fényesíteni a fogászat nyitvatartásának megfelelően Budapesten. Ha az approximalis felszín bizonyulna túlságosan konvexre konturáltnak, akkor vászoncsíkkal veszünk el belőle. Ugyancsak vászoncsíkkal kíséreljük meg az approximalis felszíni üreg gingivalis fala mentén esetleg kilépett és megkeményedett szilikátfölösleget elvenni. Ha utólag kell fényesítenünk a szilikát tömés felszínét, jobb hatást érünk el, ha a csiszolókorongot paraffinolajjal keni be a fogorvos.

A fogtömés ellenőrzése

Ha a fogorvos a fogtömés ellenőrzésekor a széli záródást hiányosnak találnánk, hiábavaló próbálkozás lenne a már kemény (és feltehetően stabilis) szilikátcementet az üreg széléhez polírozni. Ellentétben a ductilis fémekkel, a szilikáton e kísérlet céltalan. Nem szabad a széli záródás esetleges defektusát frissen kevert és odakent szilikátcementtel eltüntetni, az ilyen eljárás csak ideig-óráig tünteti el a rést. Az egyetlen helyes eljárás ez esetben a tömés eltávolítása és az üreg újbóli megtömése.

Fogtömés kivitelezése elavult anyagokkal régebben. További izgalmas témákról is olvashatsz itt: Budapest fogászati klinika, fogorvosi kezelés ára, gyors fogtömés készítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogorvos-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7215583812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása