Az életkor és a nem szerepe a fogszuvasodásban
2019. szeptember 12. írta: Fogdoktor

Az életkor és a nem szerepe a fogszuvasodásban

Fogorvosi kutatás a fog romlásáról

fogszuvasodas cariesA fogorvos kutatásai szerint a szuvas laesio reparálhatatlansága folytán módunk van a szájban található fogakon a vizsgálat időpontjáig kumulálódott laesiók összességét megállapítani, akár a fogat, akár a fog egyes felszíneit használjuk mérési egységként. Bizonyos életkorig a hiányzó fogat is a laedált egységek kategóriájába sorolhatjuk, anélkül, hogy hibát követnénk el. Ez egyben azt jelenti, hogy a caries-intenzitás idősebb komákon szükségszerűen nagyobb, mint fiatalabbakon, de minden korosztálynak el kell látogatnia a fogászatra.

Az időszakonkénti (ún. „abszolút”) caries-szaporulat viszont fiatalabbakon lényegesen nagyobb. Hogy milyen időszakokban nézzük ezt a caries-szaporulatot, tőlünk függ. Nem célszerű sem túl hosszú, sem túl rövid időszakokat választani. Túl hosszú időszakok elfedhetik az abszolút caries-szaporulat jellegzetességeit, a túl röviden választott időszakokban pedig véletlen ingadozások a kívánatosnál nagyobb mértékben befolyásolhatják a szaporulatot. Általában nem választunk egy évesnél hosszabb periódust, s rövidebbet is csak szuvasodásban nagymértékben szenvedő fogak vizsgálatakor használhatunk előnyösen, ez esetben fél-, harmad- vagy akár negyedéves időszakok caries-szaporulatát is érdemes lehet vizsgálni.

A fogszuvasodás statisztikái

A tetszőlegesen választott (tehát egyéves, esetleg féléves) időszakban újonnan megbetegedő egységek (fogak, fogfelszínek) számának (vagyis az „abszolút” caries-szaporulatnak) arányát a kérdéses időszak kezdetén még ép egységek számához ,,relatív caries-szaporulatnak.” szokták a fogorvosok nevezni, a caries-esendőség egyébként meglehetősen elmosódó fogalmának számszerű kifejezésére alkalmas mérőszám.

E jelenséget tartva szem előtt, a kumulált caries-görbét előszeretettel telítődési görbeként — azaz matematikailag exponenciális függvényként — írták le.

A mindennapos fogászati klinikai tapasztalat szerint azonban a caries-esendőséget jelző relatív caries-szaporulat is változik a fog posteruptiv életkorának függvényében. Mind az egyes tej-, mind az egyes maradófogakon úgy találták, hogy a relatív caries-szaporulat értéke eleinte egyre növekszik, bizonyos szinten (s bizonyos posteruptiv életkorban) kulminál, ezt követően azonban egyre csökken, bár a nullát soha nem éri el a fogorvos szerint.

Relatív fogszuvasodás gyakoriság

A relatív caries-szaporu-latnak ez a jellegzetes viselkedése nem egyeztethető össze a telítődési görbét matematikailag leíró exponenciális függvény ama tulajdonságával, hogy relatív növekedése időegységenként állandó. A kumulált caries-intenzitás kor szerinti változása más olyan — ugyancsak a növekedési görbék családjába tartozó — függvénnyel is leírható azonban, amely a relatív szaporulat empirikusan megállapított jellegzetes változásait helyesen tükrözi. Ilyennek bizonyult pl. a megfelelően transzformált és módosított Cauchy- függvény, melyet a fogászaton használnak a fogorvosok. E függvénnyel kielégítően sikerült leírni a tejőrlők különböző felszínein kumulálódó szuvasodás időbeli lefolyását is.

A matematikailag is megerősített klinikai tapasztalat, hogy a relatív caries-szaporulat értéke nem állandó, hanem a fog áttörése után egy ideig folyamatosan növekszik, majd kulminációja után törvényszerűen (bár nem egyenletesen) csökken, az életkornak a fogszuvasodásra kifejtett befolyását illetően valójában azt jelenti, hogy a fog áttörését követően a leginkább esendő a szuvas laesiót kiváltó noxákkal szemben, esendősége azonban a kulmináció után a fog posteruptiv életkorától függően egyre inkább csökken. Ebből következik, hogy leginkább fiatalkorúak szorulnak rá fogazatuk állandó és rendszeres gondozására.

Állatkísérletek a fogszuvasodás klinikai vizsgálatában

Ennek az emberen szerzett tapasztalatnak tükrében érthető az az állatkísérleti lelet is, hogy sokkalta nehezebb cariest utólag előidézni (cariogen étrenddel) az állatnak azon a fogán, amely szokott táplálékának fogyasztása idején tört át, mint a cariogen étrend idején áttörő fogain a fogorvos. Ugyanígy jól egyezik a kumulatív caries-görbe fentebb említett matematikai modelljével az a sokszoros klinikai (és állatkísérletes) tapasztalat is, hogy a szávai szemben minden körülmények között ellenálló fog (amely tehát semmiféle potenciált cariogen noxa hatására sem lesz szuvas) valójában nincs is, a fogászaton. Még oly kései posteruptiv életkorban is marad minden fogon valamelyes caries-esendőség, s ennek alapján cariest lehet provokálni.

Hogy civilizált emberi közösségekben a maradófogazat egészének caries- intenzitása nőkön felülmúlja a férfiakét, arra már rámutattunk, arra is, hogy a tejfogazatban hasonló jelenség nem észlelhető. Állatkísérletekből nem derült ki egyértelmű kapcsolat az ivarmirigyek és a szuvasodás között, noha pl. rágcsálókon jól látszik az ivartalanítás befolyása mind a nyálmirigyek struktúrájára, mind funkciójára.

Az életkor és a nem szerepe és hatása a fogszuvasodásban. Ha szeretnél még néhány érdekes témával megismerkedni, az alábbiakat ajánljuk figyelmedbe: budapesti fogorvos, fogászat a belvárosban, fogszuvasodás kezelése, kezelés a 13. kerületben, Budapest klinika.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogorvos-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7815069542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása